Vanaf 1 januari 2024 geen kartonnen koffiebekers?

Vanaf 1 januari 2024 geen kartonnen koffiebekers?

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je het hoort. Vanaf 1 januari 2024 mogen er, in principe, geen kartonnen en plastic koffiebekers meer gebruikt worden voor consumptie ter plaatse. Dit heeft voornamelijk te maken met het terugdringen van de hoeveelheid wegwerpplastic in de natuur. Ook je kartonnen koffiebeker heeft namelijk een dunne coating van plastic.

Herbruikbaar is de nieuwe standaard

Herbruikbaar servies wordt vanaf 1 januari 2024 het uitgangspunt. Een afwasbare koffiemok of beker op kantoor, afwasbare borden in de kantine. Ook binnen de horeca zullen de nodige veranderingen plaatsvinden voor consumptie ter plaatse.

Begin daarom vandaag alvast met het zoeken naar oplossingen. Zo heb je nu al een oplossing in huis, kun je rustig aan de overgang wennen in de komende maanden en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

De transitie naar circulaire & herbruikbare alternatieven is ingezet

De maatregelen die sinds 2021 worden ingevoerd, zoals de SUP-opslag, het verbod op rietjes, bestek en roerstaafjes en het verbod op wegwerpartikelen voor consumptie ter plaatse, komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn.

Door het verbod op onder andere wegwerpbekers in te stellen wil de Nederlandse overheid zo snel mogelijk de vermindering realiseren die in de richtlijn is vastgesteld.

Een kartonnen koffiebeker is toch van karton?

Anders dan de naam doet vermoeden bestaat een kartonnen koffiebeker niet voor de volledige 100% uit karton. Om te zorgen dat je koffie ook daadwerkelijk in je bekertje blijft zitten, en niet langs de zijkanten en onderkant naar buiten loopt, wordt er gebruikgemaakt van een coating van plastic. Het is (nog) niet mogelijk om karton met een plastic coating hoogwaardig te recyclen. Hierdoor zijn, met ingang van 1 januari 2024, kartonnen koffiebekers op de bestaande manier geen optie meer.

Zodra een wegwerpartikel plastic bevat valt het volgens de regelgeving onder de plasticregels, ongeacht de hoeveelheid kunststof die het product bevat. Hierdoor vallen ook de koffiebekers onder deze regelgeving.

Wat mag nog wel?

In de regels wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg. Om het zo duidelijk mogelijk te maken kun je hieronder zien welke regels er gelden rondom de kartonnen koffiebeker voor jou.

Consumptie ter plaatse

Consumptie ‘on-the-go’

·       Herbruikbaar wordt de nieuwe standaard.

·       Wanneer het niet anders kan, kunnen plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen
gebruikt worden mits 75%-90% hoogwaardig
gerecycleerd wordt.  

·       Zorginstellingen zijn uitgezonderd van deze regels.

·       Kartonnen koffiebekers voor eenmalig gebruik blijven beschikbaar.

·       Vanaf 1 juli 2023 is het verplicht
alternatieven aan te bieden
(‘bring-your-own’, verkoop herbruikbaar).

·       Vanaf 1 juli 2023 is het verplicht om een extra bedrag in rekening te brengen voor wegwerp.

Milieubewuste herbruikbare koffiebekers van PP360®

Een goede oplossing voor het nuttigen van warme dranken ter plaatse zijn onze unieke PP360®-bekers! Deze bekers zijn gemaakt van 100% hoogwaardig polypropyleen en zijn 100% voedselveilig.

Daarnaast zijn de herbruikbare koffiebekers van PP360® veilig in gebruik, goed stapelbaar en versplinteren ze niet.

Koffiebeker gebruikt? De PP360®-bekers zijn vaatwasserbestendig! Even afwassen en de beker staat binnen no-time weer klaar om gebruikt te worden.

Mokken laten bedrukken

Naast onze unieke koffiebeker van PP360® is het ook mogelijk om mokken te laten bedrukken in de huisstijl van jouw bedrijf. In ons ruime assortiment zijn tal van porseleinen mokken te vinden die bedrukt kunnen worden met jouw logo, uiting of andere bedrukking.

Bestel je online bij PackagingDirect of KoffiebekerDirect? Dan heb je jouw bedrukte mokken van porselein, bij een minimale afname van 100 stuks, al binnen 15 werkdagen binnen!

Bestel gemakkelijk online

Bij PackagingDirect & KoffiebekerDirect bestel je makkelijk en snel jouw verpakkingsoplossingen online. Ben je op zoek naar bedrukte koffiemokken in jouw huisstijl? Of ga je voor de PP360®-bekers met onze unieke designs? Online maak je gemakkelijk je keuze uit ons ruime assortiment. Bestel je je producten op werkdagen voor 13:00 uur? Dan zorgen wij ervoor dat je bestelling dezelfde dag nog wordt verzonden!

 

17 maart 2023